Cushing

Briljant har varit väldigt dålig några veckor. Men nu äntligen börjar han må bättre. Jag tog ut veterinären för fångsymtom men hon såg genast fler symtom som kan härledas till en annan sjukdom som ibland drabbar äldre ponnyer. Sjukdomen kallas Cushing. Orsaken är en störning i hypofysen som leder till överskott av hormonet kortisol. Den allvarligaste och vanligaste effekten av Cushing är att den ofta leder till fång. Går fången för långt finns ingen räddning. Men med rätt utfodring och vård kan man hålla fången borta.

Andra symtom vid cushing är förändrad hårrem, problem med värmeöverskott och svettningar, ökad törst, trötthet och ibland njur- och urineringsrelaterade problem. Allt stämmer in på Briljant. Några symtom har jag redan för några år sedan försökt hitta orsaken till. Ökad törst märkte jag först nu i somras. Och när han började sätta vinterpäls i år blev han lockig vilket han aldrig varit förr.

Fången sitter i hovarna. Det börjar med att brosket i hoven "luckras upp" detta leder till smärta, blödningar och inflammation. Veterinären kan behandla det akut med smärtlindring och antiinflammatoriskamedel. Det uppluckrade brosket gör att hovbenet inte stadgas upp och därför kan hamna ur sin korrekta position, man brukar säga att hovbenet roterar. Har det börjat rotera finns det ingen återvändo. För att förhindra att hovbenet roterar då brosket inte håller det i sin rätta position ska hästen belasta hovarna så lite som möjligt och så rätt det bara går. Det är bra om hästen ligger mycket (det gör Briljant) då belastas hoven inte alls. Hästen ska inte gå i onödan. När den står ska den stå på ett mycket mjukt underlag. Och man kan verka hoven för att få hästen att belasta sig rätt.

När det gäller fångverkning finns det två olika skolor. Den ena skolan går ut på att bara verka ner hovens "tå", dvs längst fram på hoven. När hovbenet roterar är det framåt mot tån som trycket skapas. Är hästen lång bak i trakten och kort fram i tån kommer den i steget att belasta tån kortare tid än bak i trakten. Man brukar säga att den rullar över lättare. Det blir lättare för hästen att gå. Den andra skolan vill inte låta hovens trakt bli för hög för den blir då som en klacksko på hästen. Tänk dig själv, ju högre klack på skon, ju mer vikt på framfoten, just där som fånghästen behöver avlastas. Det blir mycket svårare för hästen att gå, men står den still belastas hoven bättre för att motverka hovbensrotation.

Men själva grundproblemet, uppluckrat hovbrosk, beror så vitt man vet på ämnesomsättningen. Det är extremt viktigt att hitta rätt i utfodringen av hästen. Och alla hästar är olika.

Nu är Briljant på väg att bli bättre för varje dag, vilket jag tolkar som att jag är på rätt väg i min utfodringsstrategi. Gamalt, sent skördat hö med lågt näringsinnehåll är precis tvärtemot vad de flesta hästägare efterfrågar till sina hästar. Och det är inte det lättaste att få tag på alltid. Men vad gör man inte?

Lilleskutt är iallafall pigg som en nötkärna och det är guld värt att ha en så god kamrat till Briljant i vått och torrt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0