Hundmöten

Någonting som jag tror att vi måste träna mycket på är att umgås med andra hundar. Vi har träffat Betty, 12 årig dalmatiner några gånger. På jobbet har vi träffat Pigge, en klok och vänlig briard två gånger. Och i dag träffade vi Elof en ung australiensisk gårdshund och Joppe en snäll springerspaniel.

Elton blir osäker och skäller. Detta gör att en del av de hundar vi möter också blir osäkra. Då jagar de upp varandra och alla blir osäkra. Bäst gick det i morse med Joppe. Sämst har det gått med lilla Elof, då blev tillochmed Musse rädd. Det var väldigt skönt att det gick så bra med Joppe i allafall. En bra början och honom kommer vi att träffa ofta på jobbet.

Hundväder

Nu har det regnat i två dagar. Valparna blir blöta och drar med sig lera in. Som tur är tycker dom att det är jätte mysigt att bli torkade med handduk och att ligga och gosa med filtar i knät.

Dom har varit med mig på jobbet i två dagar nu. Det går jättebra. Fullt ös på förmiddagarna och sen är dom trötta på eftermiddagarna. Sover som stockar hela nätterna.

Jag tycker att det är besvärligt att gå med dem i koppel, det blir bara trassel och ryck åt olika håll när dom vill olika saker helatiden. Men det fungerar jättebra att ha dem lösa. Går jag förljer dom mig. Stannar jag håller dom sig i närheten. Kallar jag på dem kommer dom. Superduktiga! Inkallningen har vi tränat hemma och det är något som dom verkligen lärt sig, speciellt Musse. Elton kan ibland vara lite mer intresserad av någonting annat. Men om man tar Musse och går eller stänger dörren, då kommer han direkt.

Friska vindar

Det blåser ute! I natt vaknade valparna och morrade år vinden som ven runt huset.

Dom älskar att vara ute och har redan lärt sig hur dom får mig att förstå när dom vill bli utsläppta. Musse fångar kringblåsande löv och kommer stolt och visar upp för mig. Elton roar sig helst med att stjäla sånt som Musse bär på. Tillsammans håller dom på att gräva en grop på tomten. Det är ju bra om dom håller sig till en grop, tycker jag.

Jag sitter på trappen och tittar på. Tiden rinner iväg, tiden som jag borde ägna åt att flytta de sista grejjorna och börja städa lägenheten och plocka upp och komma i ordning i huset... Nästa vecka börjar jag jobba igen. Då blir det lite nya rutiner för killarna. Hoppas att det ska gå bra.

I dag kommer vi att tömma de sista sakerna ur lägenheten (datorn också). I huset har vi varken telefon, TV eller internet ännu. Därför kommer det nog dröja några dagar innan jag kan lägga ut något här igen.

Första morgonen

Nu har vi flyttat in! Första natten sov vi gott ända tills klockan ringde och väckte oss.
image59

Trötta killar

image58

Musse långöra

image57

Gå i trappor

I går kom dom båda två på att dom klarar av att ta sig upp för två trappsteg själva. Ner är lite läskigare men det går det med nu. Trappor med fler än två steg är fortfarande inte att tänka på. Men det är skönt att dom klarar trappen vid ytterdörren, då kan dom ta sig in och ut själva.
image55image56

Uppfostran

En tillsägelse har det blivit hittils. Det stod blomkrukor på golvet i vardagsrummet. Under ett obevakat tillfälle tog dom sig in och började gräva i jorden och bita i stammarna. Ett spontant nej från mig fick direkt effekt. Det var så att jag själv blev förvånad över att dom förstod så bra på en gång.

En annan sak som jag inte riktigt vet hur jag ska hantera är Eltons skällande. Jag har valt att inte bry mig om det. Om det har blivit besvärligt har det fungerat att distrahera med lek eller kel. Har läst att valpar i deras ålder befinner sig i ett utvecklingsstadium där de kan vara lite osäkra och därför ta till skall och morr mer än vanligt. Så det är nog inte något att oroa sig över. Men det är sån skillnad mellan Elton och Musse. Musse skäller bara ibland under lek. När han blir osäker söker han sig till mig eller till Elton.

En annan stor skillnad mellan dem är deras inställning till mat. Elton hör när det hälls upp mat i skålarna och kommer direkt. Sen äter han koncentrerat upp och slickar rent i skålen medan Musse tar några tuggor, kollar om Elton har något godare i sin skål, dricker lite, äter lite och när Elton ätit klart har Musse fortfarande mat kvar. För att inte Elton ska ta Musses mat får jag vara med och passa. I morse lämnade Musse lite. Jag har vägt dem och de väger båda två ca 8 kg. Men Elton ser rundare och lite större ut.

Elton tuggar pinne

image54

I dag var valparna med till mitt jobb för första gången. Dom satt i mitt knä och hälsade blygt på alla, en efter en. Morrade lite nervöst åt gamle Joppe, en springer spaniel hane som visade respekt nog att gå undan för morrande småpojkar. Sen fick dom kolla runt lite själva medans jag jobbade ett par timmar. Dom hittade en handske som dom lekte ganska vilt med en stund men sen somnade båda två in nedanför min stol. Vi har även hunnit med en tur till stallet och en lite längre stund tillsammans med Betty.

Miriam har flyttat

Det blev lite för mycket för gamla Miriam, två valpar och en flytt. Hon blir 20 år i maj så vi bestämde att hon får bo hemma hos mamma och pappa tills det har lugnat sig lite med flytt och allt.
image53

Stolta matte och husse

image51
image52

Träning hela tiden

I förrgår såg dom hästar för första gången. Och jag kammade pälsarna och borstade tänderna för första gången. Kamningen var skön, passade på när det var vilostund. Tandbortningen var rolig. Inte helt lätt att kontrollera en tandborste i munnen på en 14 veckors valp.

I går fick dom vara ensamma ganska mycket. Först massor av korta stunder då vi kånkade flyttlass från lägenheten och från källaren. Sen en lite längre stund när vi gick upp till pizerian för att äta. Och sen fick dom åka ganska mycket bil och även sitta ensamma i bilen och vänta. Buren fungerar jättebra. Dom kopplar av när man stänger in dem. Dom fick även träffa Betty två gånger. Hon brydde sig inte om dem eftersom Elton skällde så på henne. Andra gången gick det lite bättre, då var valparna lite mer nyfikna. Men dom han inte riktigt hälsat ännu. Dessutom tycker jag att vi börjat fått sån rutin på kisspauserna att vattnet kan vara framme hela tiden. Det händer olyckor då och då, men bara när jag slarvat. Får dom chans att komma ut gör dom det dom ska ute.

I dag ska vi till banken och kommer att lämna dem hemma den längsta stunden hittils.

Första flyttlasset

Nu börjar vi flytta! Och hundarna fick busa av sig ordentligt på tomten.



image50

Stallet

Vi tog en snabbtur ut till stallet och hästarna. Killarna passar på att sova i buren under bilfärd. När Elton fick syn på hästarna började han skälla. Han var inte rädd, bara tuff!!! Men sen hittade dom en jätte stor pinne som var jätte kul och därefter upptäckte dom massor av superspännande lukter. Så då brydde han sig inte så mycket mer om hästarna. image44

Fullt upp!

Elton verkar vara en stabil iten kille. Musse är lite mer osäker, mer noga med att tassa efter mig vart jag går och piper när han blir lämnad. Musse gillar att bli klappad på magen och på nosen, han sätter sig och tittar upp rakt i ögonen på en. Elton gillar också närhet och kel men han är mer en kram-kille som kommer och lägger hela kroppen mot en. Båda kryper upp i knät när tillfälle ges.

Musse kissar så fort vi klivit utanför dörren. Elton kissar när han är kissnödig, oftast innomhus. Jag har gjort upp ett schema över kisspauserna. Hoppas att få lite ordning på kissandet på det viset. Vatten bjuder jag bara på strax innan vi går ut. Vi har en liten procedur när det är dags för kisspause. Först vatten, sen halsband på, sen får Elton krypa ner i väskan och Musse komma upp i famnen. Och så bär jag ner dem för trapporna och sen ut i första rabbatten. När det är klart blir det väskan och famnen upp igen.

Hemma är det full fart. Det jagas och brottas. Dom själ leksaker från varandra och bråkar om leksaker. Elton verkar vara helt nöjd med de leksaker dom har men Musse tuggar på allt, mattor, bordsben, lister och sladdar. Så honom får man passa. Miriam har flyttat in med hela sitt pick och pack i vardagsrummet. Valparna är utestängda därifrån. I natt när valparna somnat vågade sig Miriam fram för att titta på dem vid några tillfällen. Men valparna vaknade och satte sig direkt och morrade kaxigt i kör.

Dom fick sova med mig i sängen i natt. Jag känner att nu är det viktigare att stärka banden av trygghet och tillit mellan oss än att sätta upp regler och befästa rangordning. Två gånger ringde klockan för att påminna om kisspause. Den första gick inte så bra. Båda två hann kissa på tidningarna i hallen innan jag fått på mig jacka och skor. Men sen har det inte blivit nå mer kiss inne efter det.

Nu har dom fått morgonmat, dricka och kisspause, sen gick vi upp och lekte och nu har dom somnat igen. Så nu ska jag passa på att äta frukost och städa upp lite här. Sen är det snart dags att gå ut igen.

Valparna

image43

Söta små tassar

image42

Elton har somnat

image41

Musse har somnat

image40

Elton i korgen

image39

Bus under sängen

image38

Elton

image37

Miriam

image36

fina staket

image35

nära vattnet

image34

dit tänker vi flytta


Vi hittade ett hus

image28

RSS 2.0