Jaktlydnad

Tredje kurstillfället, nu först började vi stöta på svårigheter. Vi började med lite svårare linföringsövningar, det gick bra ända tills några av oss skulle koppla lös hundarna. Då hade jag svårt att hålla Elton i rätt position, han svävade ut från mig, så det får vi träna mer på.

Sen tränade vi stanna kvar med större svårighetsgrad och olika störningsmoment. Det gick bra, men jag märkte att Elton redan där byggde upp lite stress. Det var nog det momentet där vi satt hundarna och lämnat dem och sedan den stora arga röda hanen skulle gå slalom mellan de sittande hundarna som Elton vände från positiv till negativ. Han satt kvar men efter det försökte han smita undan till min högra sida hela tiden. Som om han plötsligt förstod att från min vänstersida ställs det krav på honom. Dessutom började han bli gnällig och pipig.

Därefter var det skottträning. Det gick bra, men sen skulle han hämta in dummyn direkt efter skott. Han hämtade dummyn, men när han skulle tillbaks till mig blev han nojjig och tog beslut att lämna av hos Johnny istället. Jag fick fortsätta att kalla på honom så tillslut kom han till mig med dummyn, men det var med stor tveksamhet. Per-Åke sa att nästa gång ska vi intensivträna skott och göra det till något riktigt festligt för Elton. Han sa att detta inte är någon ovanlig reaktion och det är lätt att träna bort. Själva grunderna sitter som de ska.

Sedan skulle hundarna stanna kvar, vi lämnade dem och Per-Åke lossade ett skott. Ungefär hälften av hudarna lämnade sina platser då, Elton en av dem. Så mer stannakvar övningar med svårare störningar och mer skotträning.

Vi avslutade med ett nytt moment. Sök. Vid det laget var Elton kraftigt skeptisk och inte längre road alls. Svansen låg tryckt mellan benen och han spanade efter Johnny hela tiden. Övningen gick ut på att hundförarna en och en gick upp i skogen med varsin dummy, lämnade dummyn och gick tillbaks till sin hund. Sedan skickade vi upp hundarna en och en i skogen för att söka rätt på sin dummy. Alla hundarna kom tillbaks med sin dummy, även Elton. Vilken tapper kämpe!

Efter kursen träffade vi nästa kursgäng, däribland en liten ung cocker tik som hette Myra. Elton och Myra blev vansinnigt förtjusta i varandra och det var väldigt kul att se dem leka helt på Myras villkor. Tyvärr slutade det hela med att Elton fick en ordentlig utskällning av den stora arga röda hanen.

Behöver jag säga att vi var trötta efteråt?


Väder


Johnny på åker


Möte på vägen


Gravfält


Bondberga


Fornborg


Sörmlandsleden

Etapp 60 från Berga vägskäl

Stallet


Briljant

Han är dålig nu igen. Han får Pergolid mot Cushingen, magtarmbalans för magens skull och Metacam mot fången, dessutom spolar jag benen med kallt vatten mot svullnad och värme. Inget bete och inget arbete på ett bra tag framöver. Att behöva gå ensam och att inte få beta är nog det som han själv tycker är värst.

Flyttar honom mellan boxen, skjulet och en sjukhage i sommarhagen, för att han ska få lite variation och så mycket sällskap som möjligt.

Björndammen


Grönslätt


men några av de bättre bilderna med nya kameran är större än 8MB och går därför inte att ladda upp här utan krångel...

Höstpromenad


Hörningsnäs


Skansundet


Sandviken


Fasansyskon


Vattenfall gräver ner kablar




Morgonstund




Jaktlydnad

I går var vi och tränade för Per-Åke i Vårby igen. Det gick jättebra! Elton fick massor av beröm. Först fortsatte vi med linföringsövningar, fot-långsamt, normalt och språng, höger, vänster och helomvändningar. Halt med en snygg sättning, stanna kvar och inkallning. Sen gick vi vidare med skott-träning och apportering med dummy. Riktigt roligt! Vi hade med vår egen dummy, och Elton gjorde exakt rätt vid första försöket. Lite ivrig iväg, men snabb tillbaka och för första gången kom han in hela vägen och satte sig utan att släppa dummyn innan jag bad om den. Sen fick vi testa en större dummy som Per-Åke använder när han tränar sina labradorer, och det gick det med. Per-Åke skrattade och sa till dom andra "titta vad mallig hon blev nu då" men sen sa han till mig att Elton kommer att bli en kanonbra hund, om bara jag lär mig göra rätt. Så nu har jag nya läxor att träna på.  

Sockan


Spindelnät


Ny boll


Allmänningen


Båtklubben


Rönnbär


Fröställning


Elton


Köksfönstret


Ny kamera


Middag


Svampplock


Sjöhagen


Söderköping


Skördetid



Skogspromenad


finn fem fel


Det var Katten som la nivån i dag!


Hoppträning

med Felicia på Melker och Matilda på Daim, i Norrga.


Det går inte att ta bra bilder i ett mörkt och dammigt ridhus! Med blixt ser man bara dammet och utan blir det mörkt och suddigt...

Rensa landet


Pyssel med gången




Briljants nya boots



Sibyllamiddag i Tullinge



Vila lite varstans




Protokollet från DM i Viltspår

Protokollet från DM i viltspår kom i dag. Jag blev förvånad och lite förvirrad. Har inte riktigt förstått hur bedömning och poängsättning sker, tydligen.

den 3 juni -09 gick han rörligt prov, anlagsklass, för Susanne Nordlander. Han blev godkänd och fick 42 poäng, tid 15 min och omdömet: Mycket duktig hund med härligt spårintresse, bra ekipage.

den 6 jumi-09 gick vi rörligt prov, öppen klass, för Allan Pettersson, pris 1, poäng 42, tid 14 min, omdöme; Mycket bra. Dessutom vann vi därmed KM titel i stockholms cockerklubb.

den 30 juni gick vi ordinarie prov, öppen klass, för Irene Westerholm, pris 3, inga poäng?, tid 35 min, omdöme: Lungt och metodiskt spårande hund som spårar bra men får problem i vinklar.Ringar V1, får tappt V2 och tas tillbaka av domare. Får tappt V3 och tas tillbaka av domare. Får ett mindre tappt i V4 men reder själv. Lugn i skott.

den 1 augusti gick vi DM, ordinarie prov, öppenklass, för Ulf Eriksson, pris 3, 41 poäng, tid 36 min, omdöme: Hunden startar i ett lämpligt tempo. Ringar på två ställen på raksträcka1. Raksträcka 2 och vinkel3 går hunden av spåret och måste tas tillbaka av domaren. För övrigt en utmärkt spårning. Hunden är skottfast.


Men det är väl bara att kämpa vidare, får han två ettor till varav den ena i ett ordinarie prov, flyttas han upp till championklass. Det låter pampigt!

På lydnadskurs

Jag tog med mig Elton och Johnny för att lära mig hur man arbetar med lydnad (fast egentligen är jag mest ute efter apporteringen som kommer senare under kursens gång).

Först fick vi träna på att gå fot. Det var inte så svårt.


Sen fick vi träna på halt och sitt. Det gick också bra, förutom att Elton sätter sig riktad mot mig och inte i "färdriktningen". När han gick med tränaren satte han sig dock korrekt, så det är något som jag måste korrigera lite där.

Sedan tränade vi på att stanna kvar, med en koppellängds avstånd, inga problem, det kan vi sedan tidigare. Och sist tränade vi på inkallning med fokus på avslutet då hunden ska sätta sig framför dig och fokusera på dig, innan den får beröm/belöning. Den största utmaningen i detta var att få alla hundförare att göra rätt. Men det var roligt och Elton skötte sig exemplariskt.

Vi avslutade med fika

och en promenad


På vägen hem köpte vi en visselpipa. Nu har vi fått läxor tills nästa gång, träna ofta i korta pass.
När vi kom hem var Elton så här trött.

Vintergrönt



Mera Klematis


Mera gång


Ölandstok


Leo kvällsbadar



Vi gör en till stengång



Elton med "pipen"



Briljant



RSS 2.0